Мулти спортните часовници като Suunto 5 непрекъснато набират скорост през последните няколко години. Предвид различните видове фитнес, с които всички сме склонни да се занимаваме седмично, лесно е да разберем защо някой би искал фитнес часовник, който следи абсолютно всичко. От плуване до туризъм и колоездене, сърдечната честота 24/7 и съня ви, Suunto 5 може да го проследи.


С този тип данни Suunto 5 ви дава по-добра представа за цялостното ви здраве. Това е GPS спортен часовник с над 80 различни вида упражнения, които можете да проследявате. Той има дълъг живот на батерията, вграден полезен график за адаптивни тренировки и е хубав
о изглеждащ спортен часовник, който не крещи „фитнес часовник“.

 

Но Suunto 5 не е стандартен хронографски часовник; това е GPS часовник, създаден да проследява множество различни спортове. Тези спортове включват плуване, а Suunto 5 има широка силиконова лента, за да запази китката ви суха по време на всяко изпотяване.

Ако приемем, че носите часовника на дясната китка, има три бутона от дясната страна на лицето на часовника и два от лявата страна. Ако натиснете централния бутон, той ви дава поглед върху живота и батерията. Другите два бутона ви превключват през менютата, а левите странични бутони ви връщат в началното меню.

Можете да промените изгледа на часовника както ви харесва. Има няколко стила, за да избирате и можете да промените всеки на любим цвят. Suunto 5 също има цветен дисплей с подсветка, който се включва, когато обърнете китката или натиснете бутон.

Дълъг живот на батерията и може да продължи до 40 часа без зареждане. Има три режима на батерия, производителност, издръжливост и персонализиран.


Проследява вашето максимално ниво на фитнес VO2 и записва вашите данни в приложението на Suunto.

     Предлага ви 80 различни дейности, които да проследявате

     GPS проследяване на цялата ви дейност

     24/7 проследяване на сърдечната честота, което се показва точно на дисплея на часовника

     Проследяване на стреса, така че да знаете колко време се нуждае тялото ви да се възстанови от упражнението, което току-що сте направили

     Вградени адаптивни планове за обучение, които да ви тласкат да правите все повече и повече повече всяка седмица

     Проследяване на съня за по-добра картина на цялостната ви фитнес тренировка

     Лесно се синхронизира и предлага изчерпателни фитнес данни в приложението на Suunto

     Синхронизира се с приложения като Strava

Водоустойчив до 50 метра

Разбивка на данните от любимата ви дейност

Когато приключите с тренировката си, можете да я завършите с докосване на долния ляв бутон. След като го запазите, може да видите статистиката си на дисплея. Suunto 5 проследява времето, скоростта, разстоянието, сърдечната честота по време на активност и интензивните зони. Ще видите цветна лента, която показва в коя зона сте останали най-много.

 

Освен това показва изгорените калории в реално време, изкачване, спускане и колко дълго трябва да почивате, за да се възстановите от тази дейност. Данните за възстановяване за много полезни при интензивни тренировки.

Този часовник също прави това, което много други фитнес часовници немогат, проследява вашия SWOLF. SWOLF е мярка за вашата ефективност при плуване и като се има предвид, че часовникът е водоустойчив до 50 метра, това е чудесен вариант за всеки, който плува като част от тренировките си.

Лесно е да проследявате своята активност в Suunto 5, но ако искате малко допълнителен тласък към тренировка, часовникът е проектиран, за да ви мотивира. Можете да влезете в настройките си и да включите Персонализирани програми за обучение. Той ви пита дали искате да поддържате, подобрявате или повишавате фитнеса нивото си и може да си изберете изберете предпочитания план.

 

Избирам Подобряване и часовникът препоръчва да тренирам три часа седмично с поне една интензивна серия за 30 минути. Suunto 5 също има адаптивно обучение и ще ви каже колко усилено трябва да тренирате следващия път въз основа на това, което току-що сте направили. Това ви тласка към по интензивна тренировка, ако сте били сравнително бавни по време на текущата, ако наистина сте тренирали здраво, тои ви съветва да намалите темпото на следващата.

Suunto 5 показва данни, които никога не сте виждали на фитнес часовници, които сте тествали досега. Показва ви PTE (пиков тренировъчен ефект) и EPOC (прогнозна консумация на кислород след упражнение). Най-просто казано, PTE е повишаване на ефективността на тялото ви след тренировка. EPOC е нивото на кислород, което тялото ви изисква, за да се възстанови от тренировката, която току-що сте направили. Ако увеличите интензивността и продължителността на тренировката в продължение на месец, вашите PTE и EPOC ще се увеличат.

Вграденият GPS следва къде отивате

Suunto 5 има вграден GPS, така че може да картографира вашите пътеки или маршрути и да ги зарежда в приложението на Suunto. Всеки път, когато карате велосипед по пътеките, GPS-ът ще записва маршрура ви, скоростта, денивилацията и много други параметри и ако искате можете да го споделити с приятели или просто да го повторите отново.

Проследяване на сърдечната честота и стрес на Suunto 5

За да видите какъв е сърдечният ви ритъм във всеки даден момент, просто превъртете надолу до опцията за сърдечен ритъм и той ще ви покаже текущата ви сърдечна честота. Поддържа дневник на дневния си сърдечен ритъм, както и на сърдечната ви честота в покой, и ще ви предложи да прочетете текущото състояние на тялото си въз основа на текущата си сърдечна честота.

Може да получите 4 различни показания за нивата на стрес: активни, неактивни, стресирани и възстановяващи се. Прочетеното може да се промени на всеки половин час. Това, което ще ви хареса е че трудно може да се съобразявте с реакцията на тялото ви на стрес, активност и бездействие, когато имате натоварен ден. Suunto 5 ще ви принуди да се съсредоточите върху този стрес и ще ви даде възможност да се възстановите.

 

И упражненията, и сънят ще ви помогнат да се възстановите от стреса, а адаптивната технология, вградена в Suunto 5, означава, че не получавате обща информация за текущото си състояние. Той ще следи и двете и ще коригира вашите показания всеки ден според текущата ви статистика. Това е чудесна функция.

Проследяване на съня на Suunto 5

Suunto 5 ще проследи съня ви и ще ви даде представа за това как сте спали тази нощ. Това прави, като наблюдава вашия сън и сърдечен пулс и ви предлага оценка за сън, която е между 1 и 100.

Живот на батерията на мулти спортен часовник Suunto 5

Батерията на Suunto 5 трябва да издържи около 40 часа с едно зареждане. Зарежда се чрез зарядно, което се свързва към часовника и се включва към USB. Оставете го на зарядното за 2 часа и ще е пълълно зареден. Проследяването на упражненията ежедневно и използването му за наблюдение на съня означава, че животът на батерията ще е около 40 часа.

Синхронизиране с приложението на Suunto

Синхронизирането на вашите данни с приложението Suunto е лесно. В приложението има цялата ви история за тренировки, сън и сърдечен ритъм, а също така ще намерите своите GPS карти.

 

Трябва ли да купите Suunto 5?

Харесвам Suunto 5. Улеснява диверсификацията, особено ако не правите само един тип тренировка.

Адаптивното обучение също е невероятно полезно и е добър мотиватор, когато чувствате, че се нуждаете от тласък.

Що се отнася до дизайна и стила, той е чудесен както за спортуване така и за ежедневно ползване. Можете сами да разгледате наличните модели на Suunto 5 в момента.


        Suunto 5 All Black        Suunto 5 Burgundy Copper

 


Също така може да ги разгледате и в сайта на официалния онлайн търговец Dodo Watches.