8 неща, за които трябва да знаете, преди да започнете да играете тенисНе е нужно да сте професионалист, за да играете тенис и да се наслаждавате на тази игра в приятелски двубои. Тенисът може да се играе целогодишно, на закрито или на открито. Това е добре, защото редовните тренировки могат да подобрят общата издръжливост на организма, да възстановят сърдечно-съдовата система, да развият сръчност и баланс.

Оборудването играе ключова роля за самочуствието ви и дори за успехите на начинаещ, напреднал или професионален играч. Всеки има своите нужди на корта и тук ще поговорим за онези важни неща, които смятаме, че всеки трябва да има в арсенала си.

1. Тенис ракета

Толкова много тенис ракети има на пазара днес. Някои са наистина евтини, но определени модели могат да бъдат доста скъпи. Нашето предложение за начинаещи е да изберат надеждна и не много скъпа ракета.

Ключът към намирането на подходяща за вас ракета е да изберете правилния размер. Ако сте с ръст до 155 см. И сте със средно телосложение, използвайте ракета с дължина около 26 инча. Ако сте по-високи или по-едри, 27-инчовата ракета би била правилният избор. Ракетите, предназначени за деца, могат да бъдат с дължина 19, 21 и 23 инча.

2. Тенис корт

Традиционно, червените (шамот) кортове се считат за най-удобните за краката, тъй като те са по-меки и топката се движи по-бавно върху тях, отколкото по други повърхности - което означава, че е по-лесно за начинаещите да се научат на тази игра.

3. Тенис топки

Трябва да имате поне 3-4 тенис топки под ръка - ако случайно хвърлите топката над оградата, няма да искате да я търсите цял ден, вместо да играете.

4. Обувки

Изберете тенис обувки, които ще поддържат добре краката ви. Други атлетични обувки може да са подходящи за начинаещи, но те могат да се износват твърде бързо, да повредят краката или дори корта. И определено трябва да изберете маратонки за тенис, ако планирате да играете повече от веднъж.

5. Винаги носете течности

Не забравяйте да вземете вода със себе си. Дори лека дехидратация може да повлияе на вашата концентрация, емоции и да влоши играта ви. По-важното е, че да се дехидратираме по време на спортуване, е много опасно.

Мускулни спазми могат да се появят дори при тренирани професионални тенисисти, когато са дехидратирани.

6. Кърпа

Препоръчително е винаги да имате в чантата си кърпа. Това помага за премахване на излишната пот и в случай, когато искате да се отпуснете и да легнете върху нея.

Ако се подхлъзнете и паднете на земята - тогава тя също ще ви бъде полезна.

7. Аптечка за първа помощ

Винаги е полезно да имате в медицинската си чанта някои медицински консумативи - плътна превръзка, антисептик, ибупрофен и евентуално лекарство за съществуващи заболявания като алергии. Всеки може сам да определи от какво се нуждае, но всеки трябва да има тези основни елементи. Съхраняването на леден пакет в чантата ви в този случай ще бъде повече от оправдано. Някои раници и калъфи Wilson имат термично отделение.

8. Загрейте

Както във всеки спорт, поддържането на загрети мускули ще ви помогне да избегнете контузии. Трябва да спортувате много и да се храните правилно през цялата година. Както при всички спортове, трябва да се затопляте и да се разтягате всеки път, когато започнете да играете тенис.

И накрая

Преди да започнете играта, проверете корта, където ще играете. Уверете се, че няма забравени тенис топки или други предмети на или в близост до корта. Ако планирате да играете през нощта, уверете се, че корта е добре осветен. И никога не играйте във влажна зона, независимо дали е твърда, почва или трева. Дори и най-малкото количество влага на корта ще го направи хлъзгав - и това може да доведе до нараняване.