Основните разлики между Suunto 5 и Suunto 9 Baro

Suunto 9 Baro беше обявен и пуснат в края на 2018 г. По същество това е отговорът на Suunto на Garmin Fenix 5 Plus. От другата страна на таблицата имаме Suunto 5, който по същество е по-достъпна версия на Suunto 9, пусната през май 2019 г.

Ето къде нещата стават интересни.

Въпреки че Suunto 5 е по-евтин и няма барометричен високомер, той всъщност има няколко функции, които липсват на Suunto 9, като персонализирани планове за тренировки и оценка на качеството на съня. Това добавя някои интересни обрати към това конкретно сравнение на продуктите. Целта на този пост е да направи основни ясни разликите между двата часовника.


Основни предимства на Suunto 5

Body Resources - принципа му на работа е комбинация от данни за сърдечния ритъм, проследяване на стреса, проследяване на съня и време, прекарано във физически упражнения, за да измери оценката на ресурсите на тялото ви.

Personalized Training Plans - Персонализирани планове за обучение са вградени в Suunto 5 и можете да ги използвате, за да помогнете за формализиране на тренировъчния си график.

Stress Tracking - Проследяване на стреса се превърна в ключова характеристика за повечето висок клас часовници за мултиспорт и проследяващи дейности от всички най-добри марки в света. Просто е странно, че не е наличен във водещия часовник на Suunto (Suunto 9).

Sleep Quality Tracking - Проследяване на качеството на съня - само за Suunto 5 Въпреки че Suunto 9 предлага проследяване на съня, той не измерва качеството на вашия сън.
Продължителност на съня - продължителност, средна HR (сърдечен пулс) по време на сън (и двата часовника)
Време на лягане (И двата часовника)
Време на ставане (и двата часовника)
Качество на съня (само за Suunto 5)

V02 Max Estimates - Suunto направи оценките на V02 max достъпни в Suunto 5. Това е нещо, което повечето хора очакват от всеки  многофункционален GPS часовник.

Galileo Satellite Tracking - Сателитно проследяване на Galileo.  И двата часовника разполагат с GPS, GLONASS и дори QZSS (японски еквивалент на GPS технология). Това е може би е най-малко важната разлика, но все пак трябва да отбележим, че Suunto 5 има Galileo проследяване, докато Suunto 9 не.

Основни предимства на Suunto 9 Baro


FusedTrack GPS режим  -  Ако погледнете настройките на GPS батерията на Suunto 9, бързо ще забележите странната 120 часова настройка. Това се постига чрез настройка на Suunto 9 в режим FusedTrack. Тази конкретна настройка използва комбинация от прекъснати GPS сигнали, вътрешния компас и акселерометъра, за да измервате движенията си по даден терен. За да добавите по-голяма яснота, всъщност има 120 секундна разлика между всяко GPS повикване. Компасът и акселерометърът се използват за попълване на празните места между всеки GPS запис. Това е наистина полезно само за туристи и изключително дълги походи. Ако това е вашето нещо, определено трябва да помислите за Suunto 9.

Super Resilient Touchscreen
- Прецизната изработка на Suunto 9 комбинира сензорен екран с висока резолюция и ултра еластична рамка. Подложката е изработена от неръждаема стомана, кутията е от подсилен с влакна полиамид, а стъклото е от сапфирен кристал. Suunto 5 всъщност е направен от същите тези материали, с изключение на стъклото, което е минерален кристал, а не сапфирен кристал. Въпросът е, че Suunto 5 също е доста тежък. Просто няма сензорен екран. Suunto 5 тежи 66 грама а Suunto 9 е 81 грама.

Barometric Altimeter - Освен GPS режима на FusedTrack, това е може би най-голямото предимство, което Suunto 9 има пред Suunto 5. Suunto 9 използва комбинация от показания на височината и GPS данни, за да ви даде супер точни измервания на височина по време на тренировъчните ви дейности. Suunto 5 все още ще ви дава данни за надморската височина, но това не е толкова точно, колкото измерванията на FusedAlti ™, предлагани от Suunto 9.

Compass - Ще трябва да преминете на Suunto 9, ако отчаяно се нуждаете от вграден компас.

Advanced Weather Stats - Разширена статистика за времето - Само за Suunto 9
Метеорологичните функции на Suunto 5 са елементарни в сравнение със Suunto 9. Накратко, можете да отключите следните метеорологични характеристики със Suunto 9.
Време на изгрев / залез
Налягане на морското ниво
Автоматичен алти / баро профил
Температура
Статистика на температурата
Статистика на налягането
Преместване на графиката на височината в обобщение за преместване
Диапазон на дисплея за температурата
Аларма буря


За разлика от тях, Suunto 5 предлага само:

Време на изгрев / залез
Преместване на графиката на височината в обобщение за преместване
Ако метеорологичните статистики са важни за вас, съвсем ясно е, че трябва да посетите магазина за Suunto 9.


И така, кой часовник да си купите?

Това може да изглежда малко противоречиво, но според мен Suunto 5 е много по-добър избор за повечето хора, дори ако е по-евтиният часовник.
Въпреки липсата на барометричният висотомер, той компенсира тази си слабост със следните уникални предимства (които не са налични в Suunto 9):

Оценка на телесните ресурси
Проследяване на стреса
V02 Max оценки
Оценка на качеството на съня
Сателитно проследяване на Galileo
Персонализирани планове за обучение

С други думи, Suunto 5 не е само по-добро съотношение между цена/качество, а и по-добрият избор за хора, които искат впечатляващи функции за проследяване на активността си в гобре изглеждащ GPS часовник.


Разгледайте всички часовниците Suunto

или отидете директно на избрания модел от вас:
Suunto 5 All Black
Suunto 5 Burgundy Copper
Suunto 9 Baro Black
Suunto 9 Baro Gold Leather
Suunto 9 Baro Titanium